Mycie rąk a twardość wody



Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. poz. 1989), twardość wody wodociągowej zdatnej do spożycia może wynosić nie mniej niż 60 i nie więcej niż 500 mg/l. Ponadto, twardość wody należy do jednych z parametrów, które nie muszą być badane przez Zakłady Wodociągów czy też inspekcję Sanitarną. To sprawia, że na znacznej powierzchni Polski, twardość wody określić można jako twardą. Nie ma złotego środka na wybór odpowiedniej twardości wody, dlatego w niniejszym artykule przedstawimy Państwu informacje na podstawie których będziecie mogli sami zdecydować jaka twardość jest optymalna dla konkretnego wykorzystania.



Skala twardości wody

Twardość wody określa się w różnych skalach, jednak my przedstawiamy 2 najbardziej popularne, tzn. skala używana w polskich normach (mg/l) oraz tzw. skala niemiecka, która umożliwiająca badanie w warunkach domowych bez konieczności korzystania z zewnętrznych laboratoriów.



Twardość wody optymalna do mycia

Optymalna twardość wody do mycia to woda miękka. Stosowanie wody średnio twardej, twardej lub bardzo twardej powoduje niekorzystne oddziaływanie na skórę. Woda twarda posiada ponadto wyższe napięcie powierzchniowe, co powoduje mniejsze pienienie detergentów, a co za tym idzie, konieczność stosowania ich w większych ilościach.

Twardość wody - tabela


Twardość wody optymalna do picia

Szereg badań wskazuje, że spożywanie wody miękkiej może być powodem wielu chorób, dlatego też zalecane jest stosowanie wody o twardości co najmniej 160 mg/l, tzn. wody średnio twardej lub twardej.


Twardość wody a trwałość urządzeń AGD

Zbyt wysoka twardość wody powoduje wytrącanie się kamienia, co prowadzi często do awarii sprzętu AGD, szybkiego niszczenia armatury łazienkowej czy też instalacji ciepłej i zimnej wody użytkowej. Ponadto, twarda woda powoduje konieczność zwiększenia detergentów, takich jak chociażby proszki do prania czy tabletki do zmywarek. Mając na uwadze powyższe założenia, pozornie aż się prosi, aby do tego celu stosować wodę o jak najniższej twardości. Niestety nic bardziej mylnego! Woda o zbyt niskiej twardości może powodować korozję i uszkodzenie niektórych materiałów z których wykonana może być instalacja lub podzespoły urządzeń, np. miedzi, dla której minimalny poziom twardości to 5 stopni niemieckich.

Zniszczona grzałka w pralce

Kontakt z doradcą



Chcesz być na bieżący, zapisz się do newslettera.

Zapisz się do Newslettera